Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: C:\Users\roel\Documents\Svampkonsulentnorr\Hemsida\huvud kopiera.jpg

 

Startsida

Aktuellt

Våra tjänster

Våra medlemmar

Protokoll

Styrelse

Styrelsen informerar

Gamla träffar

Bli medlem

Recept

Länkar

 

Riksförbundet

 

 

Ladda ner vår broschyr (pdf)

Omvandlingstabell
torkad-färsk svamp

AKTUELLT


Även om svampen har gått i ide har inte styrelsen gjort det.

Hej kära svampvänner !
Efter en härlig höstträff i Lövånger och avslutad svampsäsong med kurser etc. ,  kändes det rätt och riktigt att ta en kortare paus för oss i styrelsen.  Att samla krafter inför det nya verksamhetsåret är en viktig del för att alla skall må bra.
Nu har vi dock rivstartat med en första planering inför vår-och tillika fortbildningsträffen. Den kommer om allt går i lås, att ske 8-10 mars 2013. Platsen blir Umeå och inriktningen blir giftsvampar och dess verkningar på oss människor. Vi hoppas på en lika trevlig som lärorik träff som den som var i våras då vi hade färgning på programmet. Återkommer på hemsidan med mer information då vi har mer kött på benen.
Apropå hemsidan, så tar vi tacksamt emot tips, recept m.m. Viktigt att vi gemensamt håller den levande. För er som inte redan har foto på hemsidan, ser vi gärna att ni lägger in bild på er. Alltid kul att få ett ansikte till namnet eller rösten. Kolla gärna också om dina uppgifter vad gäller adress etc. är aktuella.
I övrigt jobbar vi bl.a. med att försöka få till ett samarbete för föreningen med Studiefrämjandet för att på så sätt få hjälp med träffar, utbildningar och kurser för våra medlemmar. Arbetet har startat så smått så vi får se vad det ev. kan ge. I januari 2013 kommer vi också att träffa de nya svampkonsulenterna i Umeå för att informera om vår verksamhet och förhoppningsvis få en del nya medlemmar.

Känner att vi går ett spännande och roligt verksamhetsår tillmötes och hoppas att ni alla känner likadant.

Många hälsningar i novembermörkret !

Göran
Ordförande Svampkonsulent Norr

 

Höstträffen i Lövånger 24-26 augusti 2012

Artlistan från träffen klicka här

På fredageftermiddagen samlades ett 25-tal medlemmar i Lövångers kyrkstad. Träffen inleddes med kaffe och smörgås, följt av inkvartering i kyrkstadens stugor. Första programpunkten, årsmötet, gick smidigt med Per-Axel Karlsson som strukturerad ordförande. Efter en god middag fortsatte vi med information om de olika biotoper vi hade möjlighet att besöka under helgen. Kvällen ägnades åt en fantastisk ostbricka i samlingslokalen, en stuga som kallades ”Ekumeniska”. Där blev vi sittande, ivrigt pratande, till sent på kvällen.

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: C:\Users\roel\Documents\Svampkonsulentnorr\Hemsida\Lovonger\6Gruppbild.JPG

Efter frukost på lördagen delade vi upp oss i tre grupper med olika utflyktsmål. En grupp for till Gumboda hed, en annan till Månberget och den tredje till Ljusvattnet. En viss förvirring uppstod när det uppdagades att det antagligen blivit fel antal luncher i en bil. Det visade sig att det inte var så och alla kunde i god ordning ge sig iväg.

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: C:\Users\roel\Documents\Svampkonsulentnorr\Hemsida\Lovonger\1Fikapaus.jpg
Fikapuas

Vi for till Ljusvattnet och där hittade vi den eftertraktade Goliatmusseronen och en hel del annat bl.a. blå taggsvamp, en vacker svamp. Efter någon timme på första stället bytte vi plats och på nästa ställe fann vi en ticka som satte en del myror i huvudet på oss. Här var det litet fuktigare än på rullstensåsen som vi först besökt, och därmed en del andra arter. Kantareller (och stora fina blåbär) fann vi på vår tredje exkursionsplats som inte låg långt från Hökmarksberget.

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: C:\Users\roel\Documents\Svampkonsulentnorr\Hemsida\Lovonger\2Goliatmusseron.JPG
Goliatmusseron

 

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: C:\Users\roel\Documents\Svampkonsulentnorr\Hemsida\Lovonger\3Blå taggsvamp.JPG
Blå taggsvamp

Väl tillbaka (ingen gick vilse) samlades alla i en stuga för att försöka artbestämma alla svampar som hittats. En limegrön kremla var en ovanlig svamp. Så långt vi kunde fick vi det till Russula graminea, svampen togs omhand av Lill för torkning och framtida mikroskopering. Maria från Arvidsjaur fick uppdraget att sammanställa en artlista på allt vi hittat. Under tiden ställde Per-Axel ihop ett artprov som vi sedan fick möjlighet att genomföra. Efter middagen samlades vi åter i ”Ekumeniska” för prat om dagens äventyr och försäljning av lotter. Ett vinstbord dukades upp där alla vinster var skänkta av deltagarna. Lottdragningen drog ut på tiden då det visade sig att det fanns mycket att välja på. Nästan alla deltagare (utom två) vann, några av oss många gånger.

Söndagen ägnades av en del åt att ställa i ordning en utställning med svamp och att koka svampsoppa som besökarna skulle bjudas på.

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: C:\Users\roel\Documents\Svampkonsulentnorr\Hemsida\Lovonger\4Utställning.JPG
Utställning

Några for iväg på exkursion för att om möjligt hitta fler svamparter. Efter lunch var vi så beredda att ta emot besökare. Det kom över 100 personer som tittade, smakade på soppan och blev informerade om olika svampar. Träffen avslutades med kaffe då vi fick tillfälle att tacka Ann-Lena, Lill, Yvonne, Jeanette och Göran för deras fina arbete med att anordna denna träff.

Referat av Hans och Birgitta Svensson

Svamputflykt/ fortbildningsresa till Nordingrå 19 augusti
Härnösands svampklubb har i sitt program bl.a. en träff i Nordingrå. Ett svampparadis enl. många. Vi kommer att guidas av Göran Björkroth och Ragnar B:son Holmberg på plats. Datum för fortbildningen där vi har chansen att lära oss nya arter m.m. är Söndagen den 19 augusti. Alltså helgen före vår höstträff. Vi gör ett stopp med övernattning i trakten av Trehörningssjö för att lära oss nya marker samt plocka bl.a Svart trumpetsvamp.

VälVäkommen / Med hälsningar Göran

ÖvÖvrigt
De gamla profilkläderna är på upphällning. Nya kepsar och t-shirts är på gång. Håll utkik på hemsidan! Om du läser något intressant som du tror fler vill veta - använd hemsidan för spridning av information!

Omvandlingstabell
Hur många gram torkad svamp motsvarar en lite färsk svamp?
Se omvandlingstabell här

Vill du följa med på svamputflykt?
Ett bra sätt att lära sig nya svampar är att följa med på en svamputflykt. Våra svampkonsulenter finns över hela Norrland och hjälper dig gärna.
Kontakta en  svampkonsulent nära dig.

 

Studiecirklar och korta kurser
Ett roligt och bra sätt att närma sig svampriket är att gå med i en studiecirkel eller en kurs. Kontakta ett studieförbund och kontrollera att det är en utbildad ledare för cirkeln.

 

 

Svampkonsulent Norr